Banyuls sur Mer Utsikt över Banyuls Utsikt över Banyuls från Chapelle de La Salette.


Tidigare var Banyuls en gammal fiskeby men är numera känt för sitt vin som odlas överallt på sluttningarna omkring staden. Banyuls är beläget i den sydöstra delen av provinsen Languedoc-Roussillon som heter Pyrénées-Orientales och är den franska delen av Katalonien som fram till 1642 tillhörde Spanien. Innan Spanien bildades 1479 genom sammanslagningen av Kastilien och Aragoniens Krona ingick Banyulsområdet i det sistnämnda. Ett mäktigt Medelhavsvälde som sträckte sig över nästan halva Spanien, delar av Italien och Grekland, Sicilien, Mallorca, Sardinien och Korsika. En bit norr om Banyuls, i Collioure, finns ett gammalt kungligt slott från denna tid och området är präglat av sin spanska härkomst. Språket är både franska och katalanska, och byn Lliva är fortfarande spansk fast den ligger mitt i Frankrike.

Invånarantalet är ca 6000, vilket mångdubblas under turistsäsongen. Centrum är ganska litet och karaktäriseras av vackra gamla hus och trånga gator. Mitt i centrum ligger ett stort torg där det ofta är uppträdanden av olika slag. Tvärs över strandpromenaden från torget ligger Banyuls största strand. Här finns också en lekplats och turistbyrån vars personal är mycket hjälpsam och talar god engelska. Det finns ytterligare ett par större stränder några hundra meter norrut.

Söder om centrumstranden ligger småbåtshamnen och Parisuniversitetets observatorium. Havet från Banyuls och en bit söderut är nämligen naturskyddsområde och har ett rikt djurliv. Det kan man beskåda i observatoriets akvarieavdelning, byggt 1885, som är öppet för besökare. Om man inte själv vill bege sig på en dyktur i det kristallklara vattnet vill säga.

Tvärs genom byn mot inlandet finns en stormarknad om man vill handla riktigt billigt. Annars finns det gott om butiker i centrum för allt man kan tänkas behöva.

 

HEM
Chapelle de La Salette
Chapelle de La Salette och två trötta vandrare.
Karta över Banyuls
Klicka för större karta.Mer om Banyuls och Languedoc:
Banyuls officiella hemsida.
Havsobservatoriet
Allt om Languedoc-Roussillon (mycket bra sida)
 

 

 

Senast uppdaterad  091219