Närområdet Någonstans kring Banyuls


Området omkring Banyuls är fyllt av vingårdar, historiska byggnader och slingrande bergsvägar. Chapelle de La Chalette som byggdes 1846 överblickar Banyuls från en av de närliggande kullarna. På nätterna är fasaden upplyst vilket gör att det från byn ser ut som om kapellet svävar på himmelen. På en annan bergstopp, 656 m över havet, står tornet Madeloc, ett spaningstorn upprättat 1285 av Jacques II av Mallorca.

Tar man sig söderut längs med kusten hittar man Cerbère som anlades redan av romarna. Det är en större järnvägsknut med fina dyk- och snorkelvatten och den sista utposten innan Spanien. Beger man sig norrut från Banyuls så kommer man till hamnstaden Port-Vendres. Det är ingen turistort men har många fina restauranger och en stor inomhusmarknad för fisk och annat av havets läckerheter.

Vidare norrut hittar vi den anrika och mycket vackra staden Collioure vars kungliga palats har anor från romartiden. Slottet är öppet för besökare och hyser dessutom konstutställningar. Collioure är nämligen känt för att vara en populär konstnärstad eftersom ljuset här ska vara väldigt speciellt. Picasso, Bracque, Derain och Dali har målat här, och än idag är det mycket konstnärer som målar och ställer ut sina verk runt omkring i staden. Här finns också ett fort från 1500-talet och en mycket vacker kyrka.

Fortsätter man norrut blir landskapet helt platt och här ligger den lite större staden Argelès, som man kan säga är uppdelad i två. Den gamla delen som ligger en bit inåt land är Argelès sur Mer. Här finns mycket fina gamla byggnader, ett större centrum och ett mycket vackert slott omgärdat av en grönskande park. Här finns också ett museum för katalansk kultur och historia, och mycket annat spännande. Den andra delen är Argelès sur Plage som är mycket turistinriktat. Längs med sandstranden, som sträcker sig så långt man kan se, finns många hotell, barer, restauranger, en del nattklubbar och ett kasino.

Slutstation på vår resa, tjugo minuter med tåg från Banyuls, får bli Perpignan, huvudstaden för Pyrénées Orientales och Franska Katalonien, som är den största staden i området och har drygt hundratusen invånare. Staden känns mycket större än vad invånarantalet anger, så vill ni veta mer om utbudet där får ni följa länken i högerspalten.

 

HEM
Kungliga platset i Collioure
Slottet i Collioure.
Collioures kyrka från insidan
Inne i Collioures kyrka.
Argelès Plage
Stranden i Argelès.
Slottet Valmy
Slottet Valmy i Argelès.Mer om närområdet:
Cerbères hemsida
Port-Vendres hemsida
Collioures hemsida
Argelès hemsida
Perpignans hemsida

 

 

Senast uppdaterad  070131