Saker att göra i och kring Banyuls
Place de la Méditerranée
Place de la Méditerranée med världens godaste glass.


Om man tröttnar på att sola och bada så finns det mycket annat att hitta på. Som nämnt finns det mycket att titta på, missa t ex inte att kolla in byns kyrka med dess gamla kyrkogård fylld av gravkapell. En bit upp i bergen finns konstnären Aristide Maillols hem som är museum. Från Collioure går det många rundturer till olika sevärdheter. Gillar du vin finns det vinkällare, där man kan provsmaka och handla, runt omkring i byn och en större anläggning, Grande cave du cellier des templiers, som arrangerar rundturer strax utanför.

Matställen finns framförallt längs med strandgatan och strandpromenaden samt området däromkring. Utbudet är allt från snabbmat till finare restauranger. Missa inte den fantastiska glassen, dyr men mycket god, som säljs i stånden på Place de la Méditerranée mellan småbåtshamnen och stranden. Där finns också ett mindre nöjesområde med barnkaruseller, diverse spelautomater och liknande. Om det mot förmodan skulle regna kan man gå på bio.

Utelivet brukar ta fart på allvar först efter mörkrets inbrott då gatorna och barerna längs strandpromenaden, under högsäsong, snabbt fylls med folk. Under lågsäsong är det betydligt lugnare. Som mest folk är det i augusti då fransmännen och större delen av Europa har semester. Festligheter av olika slag är flitigt förekommande i Banyuls och nästan varje kväll under högsäsong är det saker som utomhusdisco, cirkus, marknad, uppträdanden, parader, firanden av olika högtider och annat på gång. Vid centrumtorget finns också en mindre nattklubb med oregelbundna öppettider som ibland tar över utelivet från barerna, som brukar stänga någon gång mellan tolv och ett beroende på säsong och uppslutning. Men vill man vara säker på en lång natt på krogen får man bege sig till Argelès, eller Perpignan under lågsäsong, där de brukar ha öppet till fem på morgonen.

Om man vill ägna sig åt mer fysiska aktiviteter så har strandpromenaden både boule (eller pétanque som är namnet på den franska varianten) och minigolf. I Argelès finns en spektakulär djungelminigolfbana med vattenfall, men vill du spela riktig golf får du bege dig till Saint-Cyprien strax norr om Argelès. I Saint-Cyprien finns också en vattenpark som ska vara värd ett besök. Vid Banyuls marina finns segelskola och dykarskola. Det anordnas också båtturer för snorkling/dykning i vattenreservatet. Annat man kan roa sig med är tennis, kajakpaddling, windsurfing och mycket mer. Det finns också möjligheter att bege sig på ridtur i trakterna kring Argelès.

Tröttnar man på Frankrike så kan man alltid ta sig över gränsen. I Figueres några mil in i Spanien finns det berömda Salvador Dali-museet. Ytterligare några mil söderut, längs med kusten, i Lloret de Mar ligger Europas största vattenpark. Eller varför inte ta ett par dagar i Andorra eller Barcelona.

 

HEM
Kyrkan i Banyuls
Kyrkan i Banyuls.
Dyk eller snorkla i vattenreservaret
Utforska undervattenvärlden i reservatet.
Water world
På besök i Water world i Lloret de Mar.Mer om saker att göra:
Golf i Saint Cyprien
Vinkällare
Vattenparken i Saint Cyprien
Teatre-Museu Dali
Water world, Lloret de Mar
Andorras hemsida
Turistinfo Barcelona

 

Senast uppdaterad  091220